Čo je to modré svetlo a ako sa proti nemu brániť?

Modré svetlo. Hovorí sa o ňom všade, na trhu je veľa výrobkov, ktoré ho zaručene filtrujú. Čo je to však modré svetlo? A prečo sa mu musíme brániť?


Čo je to modré svetlo?

Modré svetlo je zložka viditeľného svetla, ktorá má krátke vlnové dĺžky a vysokú energetickú úroveň. Je prirodzenou zložkou slnečného svetla, ale je silne prítomné aj vo svetle LED displejov našich smartfónov, tabletov, počítačov a iných elektronických zariadení.

Čo spôsobuje modré svetlo?

Únava a namáhanie očí: Dlhodobé vystavenie modrému svetlu z displejov elektronických zariadení vedie k únave očí, ich vysúšaniu, namáhaniu a bolestiam hlavy.

Poruchy spánku: Modré svetlo potláča tvorbu hormónu melatonínu, ktorý reguluje spánok. To spôsobuje problémy so zaspávaním a narušenie kvality spánku.

Poškodenie sietnice: Niektoré štúdie naznačujú, že dlhodobé vystavenie vysokým úrovniam modrého svetla môže zvýšiť riziko poškodenia sietnice a zhoršenia problémov so zrakom súvisiacich s vekom.

Ako sa chrániť?

Aplikácie na filtrovanie: Existujú aplikácie pre počítače, smartfóny a tablety, ktoré filtrujú modré svetlo z displeja. Niektoré operačné systémy už majú zabudované funkcie na redukciu modrého svetla. Tieto filtre odporúčame zapnúť aspoň 3 hodiny pred spaním.

Okuliare s filtrom modrého svetla: Špeciálne okuliare s filtrom modrého svetla sú účinnou ochranou pred škodlivými účinkami modrého svetla. Tieto okuliare blokujú alebo znižujú množstvo modrého svetla. Filter môže byť súčasťou dioptrických aj nedioptrických okuliarov.

Obmedzenie vystavenia: Snažte sa obmedziť čas strávený pred elektronickými displejmi, najmä pred spaním. V ideálnom prípade nepoužívajte mobilný telefón alebo počítač aspoň hodinu pred spaním.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.