História mobilných telefónov

Mobilné telefóny, ktoré tento rok oslavujú 50. výročie svojho vzniku, sú dnes neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Od prvých ťažkých a drahých mobilných telefónov až po moderné smartfóny s flexibilnými displejmi sa mobilné telefóny stali našimi najlepšími pomocníkmi. V dnešnom článku vám prinášame niekoľko zaujímavých faktov o histórii a vývoji mobilných telefónov.


Prvý mobilný telefón

Prvý mobilný telefón vyrobila v roku 1973 spoločnosť Motorola a vážil 1,1 kg. Bol to obrovský kus techniky, ktorý stál 3 995 dolárov (približne 90 000 českých korún). Dnes máme mobilné telefóny, ktoré vážia menej ako 200 gramov a stoja oveľa menej.

Prvý smartfón

V roku 1992 sa objavil prvý smartfón IBM Simon, ktorý mal dotykový displej a klávesnicu. Bol to prelomový telefón, ktorý používateľom umožňoval písať e-maily, posielať faxy a dokonca surfovať po internete.

Prvý telefón s fotoaparátom

V roku 2000 sa objavil prvý telefón s fotoaparátom, Sharp J-SH04. Tento telefón umožňoval používateľom fotografovať a ukladať fotografie priamo do telefónu.

Prvý iPhone

V roku 2007 prišla spoločnosť Apple s prvým telefónom iPhone, ktorý zmenil spôsob používania mobilných telefónov a spustil bláznivú vlnu oddaných milovníkov spoločnosti Apple. Že nepoznáte rozdiel medzi iPhonom a Androidom? Nezúfajte a prečítajte si náš článok.

Flexibilné telefóny

V roku 2019 sa objavil prvý telefón s ohybným displejom, Samsung Galaxy Fold. Tento telefón prináša používateľom možnosť skladať a rozkladať displej, čo umožňuje väčšiu flexibilitu a kreativitu pri používaní telefónu.

Mobilné telefóny sa stali nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života a ich vývoj pokračuje. Dnes máme k dispozícii širokú škálu mobilných telefónov, ktoré ponúkajú rôzne funkcie a vlastnosti. Od telefónov s vysokým výkonom až po telefóny s vynikajúcimi fotoaparátmi, mobilné telefóny sú čoraz výkonnejšie.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.