Ako správne fotografovať mobilným telefónom?

Každý z nás má dnes vo vrecku smartfón s celkom slušným fotoaparátom. Ale fotografie niektorých ľudí, aj keď sú zhotovené z toho istého telefónu, vyzerajú jednoducho lepšie ako iné. Ak chcete urobiť dokonalú fotografiu, musíte vedieť, ako správne používať fotoaparát telefónu, pretože len bezmyšlienkovité stláčanie tlačidla spúšte nestačí!


Ako to vlastne funguje?

Aby ste dokázali robiť zábery v časopiseckej kvalite, musíte najprv aspoň trochu pochopiť, ako vlastne funguje fotoaparát vášho telefónu.

Snímanie svetla

Keď stlačíte tlačidlo spúšte na fotoaparáte, okolité svetlo z okolia prejde cez objektív na zadnej strane telefónu a dopadne na snímač. Je to ako malá gulička, ktorá zachytáva svetlo a premieňa ho na digitálny obraz. Preto je pre fotografiu rozhodujúce správne množstvo svetla, aby nebola príliš preexponovaná alebo tmavá a nekvalitná.

Objektívy a rôzne pohľady

V mnohých telefónoch nájdete viacero objektívov - každý má svoju vlastnú úlohu. Niektoré umožňujú široký záber, iné umožňujú priblíženie. Umožňujú zachytiť viac detailov alebo vtesnať obrázok do úzkeho priestoru. Skôr ako začnete fotografovať telefónom, zistite, čo váš fotoaparát dokáže, a podľa toho upravte svoje fotografie.

Čím viac fotoaparátov, tým lepšie?

Koľko fotoaparátov máte, toľkokrát ste človekom. Čo však stojí za trendom dnešných dní, keď má každý nový telefón čoraz väčší počet fotoaparátov?

Rôzne objektívy

Viacero fotoaparátov umožňuje rôzne ohniskové vzdialenosti, čo znamená, že na jednom fotoaparáte môžete mať širokouhlý záber a na druhom teleobjektív. To je užitočné v rôznych situáciách a pri rôznych typoch fotografií, od skupinových záberov až po zábery zblízka.

Špecializované snímače

Každý fotoaparát môže mať špecifický snímač alebo funkciu, ktorá zvyšuje možnosti a kvalitu vašich fotografií. Napríklad jeden snímač je optimalizovaný na zachytávanie farieb, zatiaľ čo iný môže byť lepší pri fotografovaní v podmienkach slabého osvetlenia.

Špeciálne režimy

Máte v telefóne veľa dostupných režimov snímania a neviete, kedy ich použiť? Pomôžeme vám s tým ešte dnes!

Optická stabilizácia

Táto funkcia pomáha eliminovať chvenie, čo je skvelé najmä pri fotografovaní v pohybe alebo v horších svetelných podmienkach.Zapnite ju, ak fotografujete s telefónom v ruke a chcete mať čo najostrejšie snímky.

Nočný režim

Nočný režim je váš najlepší priateľ pri fotografovaní v tme.Automaticky predlžuje expozičný čas, aby zachytil čo najviac svetla.To však znamená, že telefón je v nočnom režime oveľa náchylnejší na pohyb a fotografie sú ľahšie rozmazané.Preto nikdy nefotografujte v nočnom režime s telefónom v ruke, ale nájdite si stabilné miesto, kde si ho môžete oprieť

Portrét

Táto funkcia je skvelá na zachytávanie krásnych portrétov.Pomocou rozostrenia pozadia zvýraznite hlavný objekt a vytvorte efekt hĺbky. Musíte si však dávať pozor na vzdialenosť tváre od fotoaparátu, potom bude rozmazaná buď tvár, alebo zvláštny ostrý kruh v pozadí a fotografia bude vyzerať nekvalitne.

Tipy pre lepšie fotografie

Stabilizácia:

Pri snímaní z ruky sa snažte byť čo najstabilnejší. Pri snímaní za slabého osvetlenia použite podperu alebo statív.

Pri fotografovaní z ruky sa snažte byť čo najstabilnejší. Pri fotografovaní za slabého osvetlenia použite podperu alebo statív.

Správne osvetlenie:

Uistite sa, že máte dostatok svetla. Pri slabom osvetlení použite nočný režim alebo umelé svetlo. Správne nasmerovaná baterka alebo baterka tiež urobí svoje.Rozmanité pohľady:

Experimentujte s rôznymi objektívmi a režimami objektívov.Zistite, ktorý je pre danú situáciu najlepší.

Ochrana objektívu:

Udržujte objektív telefónu čistý. Čistý objektív znamená čistejšie a ostrejšie fotografie. Objektív vždy čistite špeciálnou handričkou.


Přihlásit se do diskuze | Diskuze (0)

Napište nám


Zatím nejsou žádné názory.